3 June 2019

Jubileumsfirande: Sverige 10 år som värdland för ESS

2009 beslutade europeiska forskningsministrar att materialforskningsanläggningen European Spallation Source (ESS) skulle förläggas till Lund, med Sverige och Danmark som värdländer.

Bild ESS: Allan Larsson, då svensk chefsförhandlare för ESS här med Pia Kinhult..

2009 beslutade europeiska forskningsministrar att materialforskningsanläggningen European Spallation Source (ESS) skulle förläggas till Lund, med Sverige och Danmark som värdländer.

Vid jubileumsfirandet i Stockholms deltog representanter från Utbildningsdepartementet, Näringslivsdepartementet, Vetenskapsrådet, Vinnova, universitet och näringsliv. Bland talarna fanns Allan Larsson, tidigare finansminister och Sveriges chefsförhandlare för ESS.

Det var ett historiskt beslut som fattades i maj 2009: för första gången skulle en stor internationell forskningsanläggning byggas och drivas på svensk mark. Sedan dess har Sverige som värdland hållit i taktpinnen för det komplexa projektet, där 13 europeiska medlemsländer gått samman för att tillsammans bygga och driva världens mest kraftfulla neutronkälla i Lund.

Läs mer på ESS-hemsida eller se livesändningen från firandet i Stockholm.


Lars Leijonborg var forskningsminister år 2009 när beslutet togs att placera ESS i Lund. Hör honom berätta om sina intryck på ESS Twitterkonto.

2016

Nyteknik skriver om ESS och MaxIV år 2016

ESS och Max IV jagar lokala teknikföretag

”Kan man komma in som leverantör till ESS och Max IV är det en väldigt cool marknad.” Lunds två nya stora forskningsanläggningar kan lysa upp läget för teknikbolagen i södra Sverige och Danmark.

2009

Nyteknik skriver om ESS oår 2009

Tacka Colin för neutronkanonen

Det är ingen måtta på glädjen i Lund i dag efter beskedet att man vunnit kampen om det europeiska neutronprojektet ESS. Och alla hyllar den kände neutronforskaren Colin Carlile som hållit i trådarna.