24 April 2019
Professor John Conway: Utvecklingen med att få bilder på universum har bara börjat
Att få fram bilden på ett svart hål, större än hela vårt solsystem, var en stor dag för vetenskapen, men också för Chalmers och Onsala Rymdobservatorium som medverkade i forskningsresultatet.
John Conway berättar: ”Onsala/ Chalmers bidrag med expertis inom kalibrering och med utvecklande av programvara, har varit avgörande i det internationella samarbetet med att få fram bilden. ”
”På Onsala har vi också konstruerat och byggt delar av de två teleskop (APEX och ALMA) som var med i EHT-leveransen och som finns på plats i Chile. Framtida bilder kommer likna mer den typ av animerade bilder man kan se i filmer som exempelvis ’Interstellar’.” Det här är bara början på resan.”
Nya investeringar
Att vetenskapen fått fram en bild på det svarta hålet leder nu till diskussioner för Onsala och Chalmers, om nya investeringar både på marken och i framtida rymduppdrag inom VLBI. VLBI innebär att radioteleskop i flera länder samtidigt observerar ett objekt på himlen.
”En viktig framtida leverans för Onsala och Chalmers kommer att bli vidareutvecklingen av ESO:s ALMA-teleskop (ALMA 2030-projektet) – redan ett av världens största och viktigaste teleskop. Nu ser vi goda möjligheter att Big Science Swedens arbete ska leda till en ökning av svenska leverantörer i projektet, allt för att höja Sveriges industriretur,” säger Jon Conway.
Läs mer:
Onsala rymdobservatorium – svensk nationell infrastruktur
Onsala rymdobservatorium (OSO), den svenska nationella infrastrukturen för radioastronomi, förser forskare med utrustning för att studera jorden och resten av universum.
Läs mer:
Hur gick det till att fotografera bilden, SVT.se/nyheter
Att fotografera ett svart hål har länge ansetts vara i princip omöjligt, men nu har det alltså gjorts. Det man ser på bilden är det svarta hålets skugga, mot en ring av damm och gas. Det svarta hålet som fotograferats befinner sig i mitten av galaxen Messier 87 (M87).